Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

Άνεργοι Έλληνες μεταναστεύουν στην Τουρκία!


kokobl0go: Εκεί καταντήσαμε...

 Ενα νέο μεταναστευτικό ρεύμα καταγράφεται το τελευταίο διάστημα, καθώς πολλοί Ελληνες χτυπούν πόρτες για δουλειά εκτός συνόρων. Η αναζήτηση δεν προσανατολίζεται αυτήν τη φορά μόνο σε χώρες της δυτικής Ευρώπης, αλλά και στη γειτονιά μας. Ειδικά στην Τουρκία!



Δεκάδες αιτήσεις από άνεργους Ελληνες καταφθάνουν στο ελληνικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης. Παράλληλα, αρκετοί απευθύνονται και στο Ελληνοτουρκικό Επιμελητήριο Βορείου Ελλάδος (ΕτΕΒΕ) στη Θεσσαλονίκη. Τουλάχιστον δέκα αιτήσεις παραλαμβάνει μηνιαίως το εμπορικό τμήμα του προξενείου στην Κωνσταντινούπολη από την Ελλάδα.


"Ή απελπισμένοι είναι ή έχουν άγνοια της πραγματικότητας "
   Πέρυσι ούτε μία αίτηση... «Μέχρι πέρυσι, τέτοια εποχή δεν υπήρχε ούτε μία σχετική αίτηση στο προξενείο. Αρχισαν από τις αρχές του χρόνου και αυξάνονται σταδιακά. Οι 'Ελληνες που απευθύνονται σε μας, στην πλειονότητα, είναι ζευγάρια και οικογενειάρχες. Προέρχονται από κάθε περιοχή της Ελλάδος.
  Οι περισσότεροι δεν έχουν ιδιαίτερα προσόντα, ούτε μιλούν την τουρκική γλώσσα. Αλλά, όταν αναζητούν θέση εργάτη στην Τουρκία, όπου ο μισθός αγγίζει τα 300 ευρώ, ή απελπισμένοι είναι ή έχουν άγνοια της πραγματικότητας για τη χώρα όπου θέλουν να μεταναστεύσουν. Η ανεργία εδώ, παρόλο που έχει μια φθίνουσα πορεία, αγγίζει το 15%», λέει στην εφημερίδα "Καθημερινή" ο προϊστάμενος του εμπορικού τμήματος του ελληνικού προξενείου στην Κωνσταντινούπολη, Γιάννης Καρκάνης.
Η Τουρκία θεωρεί όλες τις επενδύσεις ευπρόσδεκτες!
  Σημαντικό ρόλο, ωστόσο, στο αυξημένο ενδιαφέρον που επιδεικνύεται από ελληνικής πλευράς, θα πρέπει να παίζει και το γεγονός ότι στη γειτονική χώρα σήμερα δραστηριοποιούνται περισσότερες από 400 επιχειρήσεις, μεγάλες και μικρές, ελληνικών συμφερόντων.
   «Κάθε ξένη επένδυση στην Τουρκία είναι ευπρόσδεκτη. Θεωρούν ότι ενισχύει το μέτωπο κατά της ανεργίας», διευκρινίζει ο κ. Απικιάν. «Ειδικά τον τελευταίο χρόνο υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την Κωνσταντινούπολη και όσο πάει μεγαλώνει. Το ζοφερό οικονομικό περιβάλλον στη χώρα μας, η ανεργία των νέων με πλούσια βιογραφικά και εξειδικεύσεις που δεν μπορούν να απορροφηθούν, αρχίζουν και μας απογοητεύουν. Δεν μπορούμε να αξιοποιηθούμε ούτε στον ακαδημαϊκό ούτε στον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα. Αντίθετα, όπως διαπιστώσαμε, στην Τουρκία υπάρχουν περιθώρια αξιοποίησης», αναφέρει στην «Κ» ο Δημήτρης Σούρβαλης.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου